Den Haag 1 op een haar na kampioen, Den Haag 4 promoveert

Den Haag 1 - Groningen 1

De clubs van Den Haag en Delft spelen al een aantal seizoenen gezamenlijk mee in de Nederlands Go Competitie. Den Haag 1, het sterkste team, is een goed voorbeeld van deze samenwerking. Bord 1 speler Herman (3d) woont en werkt in Delft, bord 2 speler Frederik (3d) woont en studeert in Den Haag, en bord 3 speler Bas Vet (1d) woont in Den Haag en werkt in Delft. Alledrie deze spelers zijn met enige regelmaat te vinden op de clubavonden van zowel Delft als Den Haag.

Team Den Haag 1 speelt in de hoofdklasse, de hoogste klasse van Nederland. in de hoofdklasse spelen zes teams van drie man elk, komend uit het hele land. In de competitie van voorjaar 2009 waren dit de volgende teams:

Leiden 1: Filip Vanderstappen (5d), Andreas Drost (4d), Arnoud Rutgers v/d Loeff (4d)
Arnhem 1: Willem Koen Pomstra (5d), Rudi Verhagen (5d), Ivo Schuurink (2d)
Groningen 1: Willem Mallon (4d), Rene Aaij (5d), Siu Hong Chung (2d)
Utrecht 1: Bram Koster (4d), Arend-Jan Westhoff (4d), Merijn de Jong (2d)
Eindhoven 1: Joost Cremers (4d), Andre Engels (3d), Wesley Yarde (1d)
Den Haag 1: Herman Hiddema (3d), Frederik Spanhoff (3d), Bas Vet (1d)

Duidelijk is dat Den Haag 1 op papier het zwakste team is. Deze competitie steeg het team echter boven zichzelf uit, en pakte op een haar na de titel.

Het seizoen begon weinig verassend met een verlies tegen Arnhem 1, waarbij Bas nog wel een puntje uit het vuur wist te slepen, 2-1. Bij de wedstrijd tegen Leiden was Filip afwezig. Frederik won, en dus eindigde deze wedstrijd 1-1, met nog een inhaalpartij te gaan. Op woensdag 3 juni volgde de wedstijd tegen Utrecht, die verrassend met 3-0 gewonnen werd. Toen vervolgens op donderdag Herman de inhaalpartij tegen Filip won, stond Den Haag ineens in een riante positie.

Op zaterdag 6 juni werden de laatste twee teamwedstrijden afgewerkt. Bij de eerste wedstrijd tegen Groningen verloor Herman, maar Frederik en Bas wonnen wel, en plots kwam het kampioenschap in zicht. Bij een 3-0 overwinning tegen Eindhoven zou Den Haag kampioen zijn. Zowel Herman als Frederik wisten vrij snel hun partij te winnen, waardoor de druk op de schouders van Bas des te zwaarder werd. Bas kwam flink achter te staan, en deed verwoede pogingen zich terug te knokken, maar ondanks een aantal successen was het toch Wesley Yarde die aan het langste eind trok.

Daarmee eindigde Den Haag net als Arnhem op 4 gewonnen matches en 10 bordpunten. het onderling resultaat is in dat geval doorslaggevend, en dus mocht Arnhem de beker mee naar huis nemen. Leiden won ook 4 matches, maar haalde slechts 9 bordpunten, en werd daarmee derde. Utrecht werd 4e, Eindhoven 5e, en Groningen sloot een dramatisch seizoen af op de laatste plaats, en degradeerde.

Voor een volledig overzicht van de gespeelde partijen, zie: http://gobond.nl//NGC/Teams/ToonDetails.php?Team=43

Den Haag 4

Ook Den Haag 4 presteerde deze competitie goed. Het team speelde in wisselende bezetting, met partijen gespeeld door Laurens Spijker, Eric v/d Marel, Ton v/d Valk, Tamara Havik, Gerard Havik, Tim van Vliet en Joey Sonius (voor details, zie: http://gobond.nl//NGC/Teams/ToonDetails.php?Team=105). Ondanks een verlies tegen Utrecht 6 was Den Haag het enige team dat 4 matches wist te winnen in de derde klasse, waardoor ze volgend jaar een niveautje hoger mogen gaan spelen.

Andere teams uit Den Haag

Den Haag 2 degradeerde helaas dit jaar uit de eerste klasse. Ondanks een overwinning op Eindhoven 2 in de laatste ronde eindigde Den Haag 2 op bordpunten onder Leiden 2. Aangezien verscheidene sterke spelers hebben aangegeven volgend jaar eventueel voor Den haag te willen komen spelen, kan het zijn dat het huidige Den Haag 2 volgend jaar Den Haag 3 wordt, en dat er een nieuw Den Haag 2 instroomt in de eerste klasse.

Den Haag 3 werd tweede in de tweede klasse, en Den Haag 5 eindigde op de laatste plaats in de derde klasse, waar ze samen met Den Haag 4 in zaten.

De volledige eindstand van alle poules is te vinden op:
http://www.gobond.nl/NGC/Uitslagen/Uitslagen.php