Laurens eindigt op de 2e plaats in Belfast Open 2009

Belfast top 3

Op 26 en 27 September werd in Noord Ierland het Belfast Open 2009 toernooi gespeeld. Er waren 17 deelnemers, 7 uit de UK, 8 uit Ierland, 1 uit Polen en 1 uit Nederland. De bar was vastgesteld op 1 kyu waardoor er 4 mensen boven de bar speelde, waaronder Laurens Spijker. Er werd gespeeld met 50 minuten main time en 3 keer 10 seconden overtime. Alle partijen werden gespeeld met Japanse regels en 6.5 komi voor wit.

Door drie van de vier partijen te winnen wist Laurens Spijker de 2e plaats te behalen in dit toernooi, achter Matthew Crosby die al zijn partijen wist te winnen.

Op zaterdag werden 2 ronde gespeeld. In de eerste ronde won Laurens (zwart) van Collin MacSweeney (white) een 1 kyu uit Dublin, Ierland. Nadat Laurens een solide voorsprong had genomen maakte hij een fout die 15 punten koste, maar ondanks dit wist hij met een kleine marge van 2.5 punten te winnen. Matthew Crosby 3dan uit de UK was de winnaar van de andere game boven de bar.

In de tweede ronde werden Laurens en Matthew tegen elkaar geloot. De winnaar van deze partij zou een grote stap zetten richting de eind overwinning. Vanaf het begin werd het een complexe vecht partij. Nadat Laurens (zwart) op achterstand was geraakt slaagde hij erin om een heel goede aanval op te zetten, waarbij Matthew (wit) grote problemen had, maar na een mooie ontsnapping was de partij verloren. Na nog een paar wanhopige pogingen gaf Laurens de partij op. Met een 50% score was het nog steeds een goede dag voor Laurens.

Zondag waren er nog 2 rondes. In de eerste ronde moest Laurens het opnemen tegen James Hutchinson, een 2 kyu uit de UK. Na een heel mooie opening, waarbij Laurens (wit) een grote voorsprong nam, deed hij een stomme zet waardoor er slechte aji over bleef. Gedurende 7-8 zetten had James (zwart) de kans om een grote hoek dood te maken. Laurens had dit gezien, maar er was geen tijd om direct te verdedigen. James zag het niet, waardoor Laurens even later zo snel mogelijk de zwakte kon verdedigden. Het gevolg was echter dat James het initiatief in de partij in de partij kreeg en hij weer terug kon komen. In het spannende vervolg, terwijl ze beiden in byo-yomi waren, maakte James een grote fout. Hij verloor 10-15 stenen en gaf op. Als hij de fout niet gemaakt zou hebben, zou de uitslag waarschijnlijk 2.5 voor Laurens geweest zijn.

In de laatste ronde speelde Laurens tegen de enige vrouw op het toernooi: Martha McGill, een 3e kyu uit de UK. Laurens (wit) had een slechte opening waarin hij punten weggaf en een zwakke groep kreeg. Daarna ging het beter en langzaam kwam Laurens terug in de partij. Op een gegeven moment ontstond er een enorm ko, waarbij Laurens een hele kant van het bord riskeerde. Omdat dit ko zo groot was negeerde Martha (zwart) de eerst ko dreiging, die misschien toch wel groter was. Na deze ruil en het eerdere terugkomen in de partij had Laurens nu een solide voorsprong van zo’n 10-15 punten. Omdat er geen mogelijkheid meer was voor Martha om punten te maken gaf ze kort na de ko op.

De volledige uitslag:
http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?key=T090926C&pi...

foto's door Ian Davis:
http://www.flickr.com/photos/lecureuil/sets/72157622341594989/
http://www.flickr.com/photos/lecureuil/sets/72157622335836425/
foto's door Laurens Spijker
http://picasaweb.google.com/Laurens.Go/BelfastOpen2009?authkey=Gv1sRgCKy...

Comments

Gefeliciteerd

Jammer dat het niet lukte tegen Matthew, maar toch gefeliciteerd met de tweede plaats. Netjes!

Feli

Mooi resultaat, leuk stukje! (en wat kijken jullie alledrie blij op de foto...! :-)

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.