Delfts Toernooi 2009 bijzonder geslaagd

Toernooilogo 2009

Het Delfts Toernooi 2009 was een bijzonder geslaagd evenement. Er deden 78 mensen aan het toernooi mee, variërend van 30e kyu tot en met 6e dan. 2009 was de vijfde editie van het toernooi, en dus het eerste lustrum. Om dit te vieren waren er wat leuke extra dingen rondom het toernooi georganiseerd, en werden bovendien de winnaars van alle eerdere edities nog eens in het zonnetje gezet. De lokatie was net als vorig jaar in Buurtcentrum St. Olof, en beviel weer uitstekend. Niet alleen waren de prijzen voor de drankjes extreem laag, ook mocht de organisatie zelf de lunch en andere etenswaren verzorgen. Er waren dus allerlei heerlijke broodjes, maar ook versgebakken cake en brownies, en verscheidene andere snacks.

In de top van het toernooi deed zich al voordat het toernooi begon een probleem voor. Omdat er een groep van maar liefst twaalf 3e dans was, was het lastig om de bovenste McMahon bar te leggen. Op 4e dan zouden er maar 6 spelers in de topgroep zitten, wat eigenlijk te weinig is, en op 3e dan zouden het er 18 zijn, wat dan weer teveel is. Uiteindelijk werd gekozen om op basis van EGF rating de sterkste zes 3e dans aan de groep van 4e dan en sterker toe te voegen. Een gewogen loting koppelde vervolgens in de eerste ronde ieder van deze 3e dans aan een van de spelers van 4e dan en sterker. En in de eerste ronde deed zich al direct de eerste verrassing voor. Frederik Spanhoff (3d) versloeg tweevoudig winnaar Willem Koen Pomstra (5d). Op de andere topborden wonnen de spelers met de hogere dangraad.

In de tweede ronde kreeg Frederik als beloning voor zijn goede spel maar direct nog even een nog stevigere tegenstander voorgeschoteld. topzaal Frank Janssen (6d), de winnaar van Delft 2007 (tevens in dat jaar Korean Ambassador's Cup), bleek toch nog een maatje te groot voor Frederik. Op bord twee wist Renée Frehé (4d), meervoudig Nederlands kampioen bij de dames, Rudi Verhagen (5d) te verslaan, terwijl op bord drie Robert Rehm (5d) van Bram Koster (4d) won. Daarmee bleven dus Frank, Robert en Renée ongeslagen over aan kop om het op zondag uit te gaan vechten.

Maar ook buiten de top werd flink geknokt. Er was een opvallend grote groep 1e kyu's. In totaal deden er maar liefst negentien spelers van die sterkte mee. Daarvan waren het Kim Ouweleen, Gijs van Swaaij en Kasper Meerhof die aan het eind van de zaterdag op twee punten zaten. En ook aan het andere eind van de toernooilijst was ondertussen de strijd ook in volle gang. Urias Nooteboom (30k) scoorde hier twee punten tegen Bart Alewijnse (30k) en Carina Pals (30k). Deze beide spelers scoorden allebei ook een puntje, en wel tegen Eva Janssen (29k), die dus helaas de eerste dag met nul punten afsloot.

Aan het eind van de zaterdagmiddag hield organisator Gineke ten Holt (7k) een korte speech over de afgelopen vijf jaar Delfts toernooi, begonnen als initiatief van Walter Diedrich (1k) in 2005. De winnaars van de afgelopen jaren, Willem Koen, Frank en Rudi, kregen alsnog de in 2008 ingevoerde trofee uitgereikt, een speciaal voor het toernooi gemaakt Delfts blauw tegeltje. stamppottenavond Hierna verplaatste het grootste deel van de groep zich naar café de Klomp, waar het avondprogramma georganiseerd was. Dit avondprogramma begon met het diner, een heerlijk buffet van Hollandse stamppotten, verzorgd door de lokale cateraars van het Kokskollektief Delft, en zeer enthousiast ontvangen. Tijdens en na de maaltijd waren bovendien alle drankjes gratis, gedeeltelijk bekostigd door de Delftse club, en voor de rest aangeboden door Herman Hiddema (3d), die zijn verjaardag vierde.

Op zondagochtend bleek dat Renée Frehé ziek was geworden, en dus uit het toernooi moest stappen. De twee andere ongeslagen spelers in de top, Frank Janssen en Robert Rehm, mochten het dus onderling gaan uitmaken. Frank won deze partij, en was daarmee dus hard op weg om zijn tweede Delfts toernooi te gaan winnen. In de groep achter Frank was ondertussen ook Lucas Neirynck (3d) uit het Belgische Louvain-la-Neuve in opkomst. Hij was net buiten de bovenste McMahon groep begonnen, maar was die achterstand keurig aan het goedmaken door zijn eerste drie partijen te winnen. Lucas mocht het in de vierde ronde opnemen tegen Frank, en wist deze partij verrassend te winnen. Door een blunder in het eindspel verloor Frank een grote groep, waarna Lucas met 1.5 punt de partij won.

Daarmee was het toernooi plotseling weer helemaal open. Er waren vier spelers die na vier ronden gelijk stonden; dit waren Lucas en Frank, en daarnaast Willem Koen, die in de vierde ronde Rudi Verhagen had verslagen, en Frederik Spanhoff, die in de vierde ronde van Robert Rehm gewonnen had. winnaar In de laatste ronde speelde Willem Koen tegen Frank, en nam Frederik het op tegen Lucas. Willem Koen en Lucas wisten beiden hun partij te winnen, en eindigden dus samen bovenaan. Helaas was er geen tijd meer voor een play-off tussen deze twee spelers, en dus moesten de weerstandspunten de beslissing brengen. Willem Koen bleek er daar net een paar meer van te hebben, en werd dus winnaar van het Delfts toernooi. Zoals in dit soort gevallen gebruikelijk is werd wel het prijzengeld van de bovenste twee plaatsen gelijkelijk verdeeld over de twee spelers. De organisatie heeft bovendien Lucas Neirynck beloofd dat hij volgend jaar in ieder geval in de topgroep geplaatst zal worden, aangezien hij nu in twee Delftse toernooien 9 van zijn 10 partijen gewonnen heeft.

Naast de winnaars in de top waren er natuurlijk ook anderen die een prijs in de wacht wisten te slepen. Prijzen voor 4 uit 5 scores gingen naar Alfonso Madruga (10k), Marinus van Manen (3k), Jun Takeda (3k), Bouke van der Spoel (2k), Pepijn Visscher (1k), Kim Ouweleen (1k) en Michiel Tel (1d). Kim Ouweleen won bovendien de prijs voor de best presterende kyu-speler. De jeugdprijs ging naar Alex Ketelaars (3k). Aan het eind werden er nog wat kleine prijsjes verloot, waarna iedereen weer moe maar voldaan huiswaarts kon. Al met al was het een zeer geslaagd evenement, en we hopen iedereen volgend jaar weer terug te zien!

De organisatie wil verder nog de clubs van Groningen, Utrecht en Enschede bedanken voor het lenen van het benodigde materiaal. We hadden het niet zonder kunnen doen!

Bekijk ook de volledige toernooi-uitslag

Foto's:
door Thomas van Hemert genomen
door Rudi Verhagen genomen
door Gineke ten Holt genomen

Comments

Superleuk toernooi!

Beste mensen,

Bedankt voor dit heerlijke toernooi. Ik heb erg genoten van de sfeer en de gastvrijheid. Helaas kon ik slechts één dag meedoen. Voor volgend jaar ga ik dit toernooi heel lang van tevoren in mijn agenda prikken! Zeer de moeite waard!! Ga zo door!!

Bedankt

Jij ook bedankt, leuk dat je er was!

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.