Herman Hiddema wint Leksand Open

Met een perfecte zes uit zes heeft Herman Hiddema (3d) op zondag 16 aug het Leksand Open Tournament in Zweden gewonnen (onderdeel van de Pandanet European Cup). Op weg naar de titel versloeg hij Tomas Boman (2d, SE), Martin Li (5d, SE), alsmede landgenoten Bas Vet (2d), Willem Koen Pomstra (5d), Renee Frehe (4d) en Siu Hong Chung (2d).

Martin Li won de onderlinge wedstrijd tegen Willem Koen Pomstra, en behaalde daarmee de tweede plaats met een 5/6 score. De derde plaats ging op weerstandspunten naar Willem Koen Pomstra, hij bleef de andere twee spelers met een 4/6 score, Renee Frehe en Erik Ochterlony (3d), daarin ruim voor. Clublid Bas Vet speelde 3 rondes mee en eindigde op de tiende plaats.

Een Nederlandse afvaardiging naar het Leksands toernooi begint een traditie te worden, zo'n zes jaar geleden gestart door Willem Koen Pomstra. Dit jaar vertrok mogelijk het sterkste gezelschap dat ooit in 1 Nederlands busje heeft plaatsgenomen: Naast bovengenoemde spelers (5d, 4d, 3d, 2d, 2d) waren dit Rene Goedhart (3d), Karen Pleit (1k) en Catherine Verbrugge (15k, BE), een totaal van 19 dangraden. Het was dan ook geen toeval dat er veel partijen van Nederlanders onderling waren, wat het toernooi overigens niet minder leuk maakte.

Integendeel, de uitstekende nieuwe lokatie in de Folkhögskola en de gezellige spelersgroep maakten het toernooi tot een van de meeste geslaagde ooit in Zweden. De Folkhögskola had 2-persoons kamers met douche/toilet/internet voor zo'n 20 euro p.p. en bood bovendien de mogelijkheid tot ontbijt (4,50 euro) en een warme lunch (6,- euro). Bovendien lag de locatie direct aan het meer, zodat er lekker gezwommen kon worden, en was het slechts 20 minuten lopen van het centrum van Leksand.

Voorafgaand aan het toernooi werd er een aantal kleinere evenementen georganiseerd. Op woensdag was er een Rengo toernooi, dat werd gewonnen door het team Siu Hong Chung, Bas Vet en Catherine Verbrugge (15k). Zij versloegen in een spannende finale de Hollands-Zweedse combinatie Herman Hiddema, Olof Fridh (1d) en Peter Lundqvist (4k). Het Lightning toernooi op donderdag werd gewonnen door Willem Koen Pomstra met een 6/7 score; de tweede en derde plaats waren voor Siu Hong Chung (5/7) en Herman Hiddema (5/7).

Volledige uitslag op: http://goforbundet.se/iresultat/09/leksand.php
Pandanet stand na dit toernooi: http://www.eurogofed.org/eurocup/rank09-10.htm

Leksand